zondag 18 januari 2009

Oostzaan Twiske Zaterdag 10 Januari

Perfecte dag om te schaatsen, het ijs is helaas nog niet dik genoeg om de schaats toertocht de water land west toer van 40 klilometer te schatsen Oostzaan, Landsmeer, Den Ilp. Purmerend etc..

De schaatsenslijpers konden weer een extra centje verdienen, hier een klunenden schatser die het dijkje bij Twiske molen oversteekt.

Dit is een echt hollands plaatje van schaatsers over de ringvaart in Oostzaan, heel mooi plaatje. Iedereen is op zolder gedoken om schaatzen op te zoeken. Mooie foto van de brug naar het Twiske ingang Oostzaan genomen met maximale zoom van 18 x.

Het meer in het Twiske vriest bijna nooit dicht, het wordt opengehouden door overwinterende vogels, eenden, futen etc...

Ook weer een hollands plaatje wat je door de opwarming van de aarde zelden meer kan schieten. Een molen met schaatsers, in combinatie met de blaauwe lucht en hollands licht een mooi plaatje.

Ijszeilen Monnikendam Gouwzee zondag 11 januari 2009

Na ruim elf jaar wachten is het weer zover, men kan ijszijlen op de Gouwzee tussen Monnikendam en Marken. Er wordt gewaarschuwd dat het ijs niet overal betrouwbaar is maar de meeste mensen hebben daar lak aan. Het weer is uitermate prettig, temperatuur iets boven nul, onbewolkt en er staat ongeveer een windkracht vier. Eerst vanuit Amsterdam tot en met Monnikendam in de file staan, veel mensen gaan naar de tourtocht bij Broek in Waterland, de waterland Oosttoer.
Iedeaal weer om zelf de schaatsen onder te binden of natuurlijk mooie foto's maken zoals hierboven met tegenlicht.
Je ziet een sliert van Monnikendam naar de overkant Marken, ik geloof dat heen en weer ongeveer 10 kilometer lang is. Het ijs was niet echt superdik, ook hobbelig om te schaatsen
Hier een panorama foto gemaakt met uitzicht over de Gouwzee. Volendam kan je net niet zien.
Hier een oderwetse IJszeiler, elf jaar lang hebben deze mensen moeten wachten en nu is het eindelijk zover, helaas van korte duur.
Het is natuurlijk oook tegek om met dit soort voertuigen over het IJs te scheuren.
Hier kade van Gouwzee, het opstartpunt van bootjes in de zomer.
Water is bevroren toen het tegen de dijk aan sloeg, mooi gezicht.
Op het Markermeer zie je dit soort beelden, lijkt net op de Noordpool je mist alleen de ijsberen. Als het gaat dooien dan gaat dit IJ tegen de dijken aan duwen, kruien dat zorgt voor een spectaculair gezicht.
Dit is nieuw, dat had je elf jaar geleden niet. Een man probeert met een Kite en op schaatsen te gaan, het gaat behoorlijk hard, je ziet op de foto dat de man vol in de remmen gaat. Ik denk dat het behoorlijk risico met zich meebrengt, als je de lucht in wordt getrokken door een kite dan wordt je val niet gebroken door het water, en waarschijnlijk heb je dan van alles en nog wat gebroken. We een uniek gezicht en leuk expiriment, ik denk dat in de toekmonst meer met kiitesurfen en IJs wordt gedaan.
Hier een IJszeilboot uit 1891, hoeveel winters zal deze ijszelere hebben meegemaakt?
Deze ijszelere ging denk ik over de honderd kilometer per uur.
Mooi gezicht, foto ook weer met tegenlicht. Het viel me op dat er veel verschil in de IJszeil constructies zaten, profesionele gemaakt van high tech matrialen zoals carbon, polyester etc.. en een catogorie die viel in de klasse ter land ter zee en in de lucht, blij dat ik glij ......
Hier nog een foto van een IJszeiler van vroeger.
Ijssurfen gaat ook hard, hier worden ook snelheden berijkt van meer dan 100 kilometer per uur. Een helm is geen overbodige luxe bij dit soort snelheden.
Politie op het ijs, genoeg te doen deze dag. Quads op het ijs, en de nodige eerste hulp die ze moeten verlenen bij o.a. botbreuken en snijwonden.
Panorama van de Gouwzee, Hemmelland met heel in de verte Edam Volendam etc... Genoeg mensen op het ijs. De Gouwzee is heel ondiep, in de zomer groeit alles dicht met algen.
Hier een stuntman, ijskiter, neemt behoorlijk risico.
mmoi plaatje van de dijk van Monnikendam naar Marken, in de verte de vuurtoren van Marken welek bij iedere vorstperiode wordt bedreigd door kruiend ijs. De genie van de landmacht moeten in actie kome om het ijs dan op te blazen, anders wordt de voortoren vernield door de inmense kachten van het opstuwende ijs.
Hier een higt tech ijszeiler, speciaal zeil en aeirodinamsche vormgeveing waardoor zeer hoge snelheden worden behaald, ik neem aan dat de eigenaar van dee ijszeiler naar Noorwegen, Zweden, finland Oostenrijk gaat ieder jaar. Om om de elf jaar te wachten ???
Simpel maar doeltreffende ijszeiler. Maakt ook enorme snelheden.